0729 222 743

Garnituri metalice si semimetalice

TECHNOSEAL SERVICES SRL  poate furniza o gama vasta de garnituri semimetalice si metalice, fiind reprezentanti in Romania ai producatorilor de garnituri metalice: Donit TESNIT, d.o.o. , Flexitallic Ltd si SPETECH Sp. z o.o..

1. Garnituri infasurate spiral (spirometalice), diverse forme si dimensiuni, standard si non-standard conform cererii clientului.

Utilizarea acestor garnituri este recomandata pentru aplicatii cu cerinte severe, presiuni nominale mai mari decat PN40(600#) si temperaturi ridicate, fluide periculoase sau agresive pentru care utilizarea garniturilor realizate din fibre presate (moi) este imposibila sau nu garanteaza siguranta in functionare si etanseitatea imbinarii.

Acestea pot fi:

  • Cu inel exterior si inel interior
  • Cu inel exterior de centrare are rolul de a centra garnitura intre prezoanele de strangere ale flanselor si de a conferi garniturii o rezistenta mecanica sporita. Acest inel are grosimea mai mica decat grosimea pachetului de etansare si este confectionat din otel carbon protejat prin zincare, cadmiere sau vopsire. Inelul ofera de asemenea siguranta ca pachetul de etansare nu va fi strans cu o forta excesiva, acesta limitand grosimea minima a garniturii la instalare.
  • Cu inel interior de centrare are rolul de a spori rezistenta mecanica a garniturii si realizeaza in acelasi timp atat alinierea orificiului garniturii cu orificiile flanselor, evitand aparitia curgerii turbulente in zona garniturii, cat si evitarea contactului direct intre banda metalica si fluidul de lucru, in special in zona punctelor de sudura, protejandu-le de variatiile mari de temperatura si presiune. Uzual inelul de centrare interior este confectionat din otel inoxidabil, care sa reziste la actiunea fluidului de lucru.  La cerere inelul poate fi executat si din alte materiale. Grosimea inelului de centrare interior este aceeasi cu grosimea inelului de centrare exterior. Se utilizeaza in cazul flanselor cu suprafete de etansare profilate (prag si adancitura, canal si pana etc.).
  • Fara inele de centrare pot fi utilizate in cazul flanselor cu suprafete de etansare profilate (prag si adancitura, canal si pana etc.).

2. Garnituri metaloplastice

Garniturile metaloplastice sunt garnituri constituite dintr-un invelis metalic si umplutura din material de etansare moale.

Materialul de umplutura ofera garniturii compresibilitate si rezilienta remarcabila, in timp ce invelisul metalic garanteaza o rezistenta excelenta si protejeaza materialul moale impotriva conditiilor de inalta presiune, fluctuatiilor de temperatura si coroziune. Garniturile metaloplastice pot fi produse intr-o varietate de configuratii fiind ideale pentru schimbatoarele de caldura.

3. Garnituri kammprofile, sunt garnituri constituite dintr-un miez metalic cu rizuri concentrice, peste care se aplica o folie de grafit laminat.

Aceste garnituri sunt destinate imbinarilor cu flanse la echipamente (schimbatoare de caldura) si pot inlocui cu succes garniturile metaloplastice.

Din punct de vedere al capacitatii de preluare a unor forte de strangere foarte mari, aceste garnituri sunt capabile sa lucreze intr-o gama foarte mare de presiuni de strangere (de la 20 la 500 MPa, cu un optim de 90 MPa), in comparatie cu garniturile metaloplastice care pot lucra intr-o gama mai ingusta (de la 100 la 250 MPa, cu valoarea optima de 160 MPa).

Temperatura de utilizare maxima este similara garniturilor infasurate spiral, iar cerintele de instalare sunt mai putin severe.

Aceste garnituri pot fi reutilizate dupa inlocuirea foliei de grafit, operatie care poate fi executata in timp scurt, cu costuri minime de catre beneficiar.

Din punct de vedere economic, costul pe termen lung pentru garniturile kammprofile este mult mai mic decat costul altor solutii tehnice, daca se ia in calcul nu numai valoarea achizitiei initiale ci si costul reconditionarii pentru cel putin 5 reutilizari.

4. Garnituri corugate (ondulate), acest tip de garnituri sunt executate dintr-un inel metalic suport acoperit cu grafit, PTFE sau mica, in functie de aplicatie.

Temperatura maxima a fluidului de etansat: 800°C.

Presiunea maxima a fluidului de etansat: 350 bar;

5. Garnituri inelare (RJ), sunt garnituri pentru aplicatii cu cerinte foarte severe, ce se monteaza in imbinari cu flanse cu suprafete de etansare speciale.

Sunt disponibile inele tip R, cu sectiune ovala sau octogonala, tip RX sau BX sau garnituri lenticulare.

Imbinarile de tip inel sunt utilizate in principal in industria de petrol, gaze, petrochimice si chimice pentru imbinarile cu flanse cu suprafete de etansare speciale expuse la temperaturi ridicate (pana la 1000°C) si presiuni inalte (pana la 1500 bar).

Dimensiuni conform ASME B16.20 sau API Std. 6A.

Materialul din care este confectionat inelul va fi precizat de beneficiar.

6. Garnituri speciale tip: weld ring, lip seals, metal diaphragms, baffle seals, double cones.